perjantai 8. huhtikuuta 2011

Tonttikaupat

Tiistaina 15.3. postiluukusta tipahti kaupungilta tullut kirje, jossa meidät kutsuttiin rakennuspaikkaa koskevaan kaupantekotilaisuuteen kaupungintalolle. Emme kuitenkaan harmiksemme olisi päässeet paikalle kutsussa esitettynä ajankohtana toisen rakentajan ollessa silloin työmatkalla, joten jouduimme siirtämään kaupantekotilaisuutta parilla viikolla eteenpäin.

Kaupantekopäivän koittaessa keskiviikkona 6.4. kaupungintalolla meidät ottivat vastaan kaupunginjohtaja, kaupunginsihteeri sekä kaupanvahvistaja. Vähän oli nihkeä tunnelma, kun kaupanvahvistaja kävi nopeasti ehdot läpi ja tämän jälkeen kaikki kirjoittivat nimensä kauppapapereihin. Kaupunginjohtaja toivotti onnea rakennusprojektillemme ja sitten saimmekin ylpeinä metsänomistajina poistua kiitellen kaupungintalolta. Pankkimme ystävällisesti hoiti lainhuuto- ja kiinnityshakemukset maanmittauslaitokselle niin, että säästyimme tässä kohtaa yhdeltä paperisodalta.

Kävimme tonttikauppojen jälkeen kotiinpaluumatkalla katsomassa tontillamme, mitä lumen alta oli paljastunut. Ja hyvältähän se vaikutti! Tontilla ei näyttänyt kasvavan kovin paljoa risukkoa, kolmisenkymmentä isompaa puuta (pääasiassa kuusia ja mäntyjä), joista suurin osa pitäisi kaataa. Niistä saataisiin hyvät polttopuut takkaan. Maaperä vaikutti suhteellisen tasaiselta ja kuivalta. Tontin yhdellä kulmalla oli neljän isomman kiven kasa, joista myöhemmin saisi hauskan asetelman pihaan. Tontin takaraja päättyy kaupungin kaavoitettuun viheralueeseen, joten siihen ei myöhemminkään tulla rakentamaan mitään. Meillä taitaa olla alueen paras tontti :)


Tontti huhtikuussa 2011, kuvattu tontin oikeasta kulmasta takarajalta.
Autojen kääntöpaikka tien päässä näkyy kuvassa taaimmaisena.

Kastellin kanssa tekemämme talokaupan jälkeen seuraava vaihe oli alkaa suunnitella talon ja autokatoksen asemaa tontilla. Aluksi hahmottelimme rakennuksia kaupungilta juuri saamiimme tarkempiin asemapiirustuksiin. Mietimme pitkään, miten päin autokatos ja talo tulisivat. Olisiko pihaan tultaessa ensin vastassa autokatos vai talo: kumpi jäisi metsänpuoleiselle rajalle ja kumpi tulisi naapurin ja meidän yhteiselle tonttirajallemme? Päätöksen tekemistä helpotti huomattavasti ystävämme meille suunnittelema ja piirtämä 3D-kuva tontista ja rakennuksista. Oikeat mittasuhteet 3D-kuvassa auttoivat hahmottamaan rakennusten kokoa tontilla niin, että pystyimme suunnittelemaan myös niiden ympärille jäävää tilaa. Ainoa jäljelle jäänyt kysymys oli, miten naapurit olivat ajatelleet sijoittaa oman talonsa tontilleen...


Talon ja pihan hahmotelma 3D-kuvana.