torstai 23. kesäkuuta 2011

Keittiö valittuna

Keittiötarjouskilpailu ratkesi Puustellin voitoksi. Ostopäätökseen vaikutti paljon muun muassa se, että Puustellin kalusteet tulevat valmiiksi kasattuina ja sisään kannettuina. Itse ei tarvitse muuta kuin kiinnittää kaapit paikalleen. Tarjous oli hinta-laatusuhteeltaan ehdottomasti paras ja keittiön tyyli tuntui omimmalta. Nyt voi hyvillä mielin lähteä Juhannuksen viettoon! Tässä vielä pari kuvaa tulevasta keittiöstämme:



maanantai 20. kesäkuuta 2011

Soraa, soraa ja vielä lisää soraa

Tuntuu jokseenkin hullulta ensin ostaa metsätontti, ja sen jälkeen täyttää lähes koko tontti soralla. Meneeköhän tässä määräysten mukaiset "maisemoinnit" jo vähän järjenkin edelle... No, minkäs teet, mutta nätti siitä sitten ainakin tulee!


Tontin täydeltä soraa: tänään oli taas tuotu lisää.


Tutkimusmatkailija kesäyön hämärissä.

lauantai 18. kesäkuuta 2011

Vesi- ja viemäriputket asennettu tontille

LVI-suunnittelijamme sai muutama päivä sitten tontin vesi- ja viemäriputkistojen vetoja koskevat piirustukset valmiiksi. Maaurakoitsija pääsi siten heti aloittamaan putkitukset ja jatkamaan täyttötöitä. Työt pääsevät siis taas jatkumaan useamman päivän tauon jälkeen.


Vielä on matkaa täyttöjen kanssa
ennen kuin päästään tien tasolle saakka.



Vesi- ja viemäriputket vedettynä tontin reunalta talon paikalle.



Emäntä omissa mietteissään, taitaa jo puutarhatyöt olla mielessä.

keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Mukava yllätys LVI-kuvista

Kastellin LVI-piirustukset tulivat tänään postissa. Olemme tähän asti olleet siinä ymmärryksessä, että Kastellin arkkitehtitoimisto piirtää meille vain talon ja autokatoksen sisäpuoliset LVI-kuvat. Nyt selvisikin, että he ovatkin suunnitellet myös sen, miten ja minne putkitukset tontin kulmalta vedetään. Hyvä homma! Ei tarvitse itse alkaa niitä arpomaan oman KVV-suunnittelijamme kanssa.

Noora jo soittelikin heti Kastellin asiakaspalveluun pdf-muotoisten kuvien saamiseksi, että saadaan kuvat lähetettyä heti eteenpäin vastaavalle TJ:lle, maaurakoitsijalle ja KVV-suunnittelijallemme. Piirustukset kun ovat niin isoja, että niitä olisi hankala skannata kotikoneella.

tiistai 14. kesäkuuta 2011

Tänään tapahtunutta

Viime päivinä pieniä haasteita on tuottanut KVV-suunnittelijamme kiireet. Tästä johtuen rakennusten ulkopuolista kiinteistön vesi- ja viemärisuunnitelmaa on jouduttu odottamaan muutamia ylimääräisiä päiviä, joiden aikana ei tontilla olla voitu tehdä juuri mitään perustusten eteen.

Tänään KVV-suunnittelija ja maaurakoitsija soittelivat meille peräkanaa. KVV-suunnittelijamme oli nimittäin tänään viimein käynyt sovitusti tontilla maaurakoitsijan kanssa suunnittelemassa putkivetoja ja tarvittavien materiaalien tilauksia tontille. Jokohan siis tällä viikolla päästäisiin niihin putkituksiin... Yllättävän kauan aikaa vie tuo täyttäminenkin, kun moneen kertaan pitää täryttää ja sitten taas uutta kerrosta päälle.


Maaurakoitsijan tänään aikaansaamat ensimmäiset soratäytöt
talon tulevia perustuksia varten.


sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Tontilla on sähköä

Tämän aamuinen pikainen käynti tontilla osoitti, että sähkökeskus oli kytketty tontin reunalle. Mitään mutta tontilla ei sitten ollutkaan viime käynnin jälkeen tapahtunut. Tulipa kuitenkin kasattua oman rakennusintonsa hillitsemiseksi aiemmin hakkaamamme pieni halkokasa pinoksi tontin toiselle laidalle ennen töihin lähtöä. Kaadetut puut olisi tarkoitus ehtiä sahailemaan pölleiksi ja pistää tiiviimpään pinoon ennen kuin maata aletaan täyttämään, etteivät sitten olisi tiellä.


Ensimmäisen halkopinon alku.


Maatöiden tulosta.
Kuvan keskellä, tontin reunamilla oleva mänty sekä kaksi kääntöpaikan pengerryksessä olevaa kuusta odottelevat vielä kaatoaan.



Väliaikainen sähkökeskus.

perjantai 10. kesäkuuta 2011

Perustuksien tuloon valmistautumista

Pari päivää sitten Noora oli tontilla naputtelemassa sähkökeskukselle telinettä. Teline piti tehdä sähköntuojan ohjeiden mukaan, joten apuun oli onneksi saatu pari sukulaismiestä. Tontille saavuttuamme huomasimme, että tontille oli viime perjantaisen aloituskokouksen jälkeen ilmestynyt kaksi kuoppaa, toinen talolle ja toinen autokatokselle. Samalla telineentekoreissulla selvisi myös, että saattaisimme saada naapureilta heidän tontiltaan ylijäänyttä täyttömaata. Hienoa!

Olemme nyt saaneet KVV-suunnittelijan, joka piirtää meille talon ulkopuoliset vesi- ja viemärikuvat. Sähkökaapelit ja radonsuojaukset otetaan myös suunnitelmassa huomioon. Tarkoitus olisi vetää samalla myös pihavalaistuskaapelit jo valmiiksi, jottei pihamaata tarvitsisi sitten enää toistamiseen kaivella. Toivottavasti piirustukset valmistuisivat ensi viikon alkuun mennessä, niin pääsisimme aloittamaan putkitukset. Maaurakoitsijamme kautta saamme tarvikkeet putkihommiin sekä perustuksiin tarvittavat sorat ja murskeet. Sähkökaapelit on tilattu paikalliselta asennusfirmalta ja SSP:n kuitukaapeli jo odotteleekin tontin kulmalla asennustaan. Saattaa olla, että sähköt onkin jo käyty tänään kytkemässä.

Tonttirajamme vierestä, kaupungin puolelta, pitäisi kaataa kaksi isoa kuusta ja yksi mänty, sillä ne saattaisivat kaatua tuulessa talon päälle. Lupa kaupungin puutarhurilta irtosi yhden puhelun perusteella sillä ehdolla, että korjaisimme puut ja oksat pois heidän mailtaan. Kerrankin joku homma hoituu pelkän puhelinsoiton perusteella! Näillä helteillä kaadettujen puiden rungot kuivuvatkin nopeasti, mutta koska rakennusprojektissa kaikessa on aina varauduttava pahimpaan, eli tuntikausien ukkosmyräkkään, on pressukin jo valmiiksi hankittuna. Viime päivinä aikaa on kulunut tuntikaupalla myös perustusten teon ja maanrakennusasioiden opiskeluun.


Sähkökeskuksen nikkarointia. Taustalla myllätty tonttimme.


maanantai 6. kesäkuuta 2011

Pohjakatselmus

Pohjakatselmuksen myötä saimme rakennustarkastajan myönnytyksen täyttömaan tuomiseen tontille. Talon paikkaa piti siirtää vielä metrin verran alarajalle päin. Saimme sovittua tarkastajan kanssa, että tonttia ei tarvitse täyttää rakennusten alta 60cm tien korosta, vaan hieman vähempi riittää. Hieno juttu, että rakennustarkastaja jousti ja asiat järjestyivät parhain päin. Nyt tuleva pihamaamme tulee myös naapurien kanssa samalle tasolle. Tarvittavan murskeen saamme tilattua maaurakoitsijan kautta. Rekkaralli alkakoon!

Keittiöiden puntarointi jatkuu

Tänään saimme Domuksen keittiötarjouksen. Tarjous vaatii vielä joitakin muutoksia. Puustellin tarjouksen saamme sitten, kun ehdimme yhdessä siellä piipahtamaan. Ja ainakin yksi tarjous on vielä pyytämättä.

Paikalliselta sähköntoimittajalta soiteltiin tänään ja kyseltiin, milloin voisivat toimittaa tontille sähkökeskuksen. Pihakeskusta varten pitää pystyttää oma keskustelineensä, joka olisi vielä tarkoitus nikkaroida itse, joten pitäisikin nyt lähteä rautakauppaan hakemaan tykötarpeita sitä varten.

perjantai 3. kesäkuuta 2011

Aloituskokous

Tontille saapuessamme tänään puolen päivän jälkeen aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta ja elohopea hipoi hellerajoja. Tämän päivän aikana oli myös ehtinyt nousta talo naapurin tontille. Omamme taitaa nousta vähän hitaammin, sillä taloamme ei rakenneta suurista elementeistä, vaan kaikki tehdään paikan päällä rakentaen ns. pre cut -menetelmällä. Olemme yhä pysyneet aikataulussa, joten tyytyväisiä ollaan, jos talo on syksyyn mennessä sisärakennusvaiheessa.

Ennen aloituskokousta piti ehtiä vielä merkkaamaan talon ja autokatoksen paikat tontille. Merkkaus tapahtui kolmen miehen ja yhden naisen yhteistyöllä. Rakennustarkastajan saavuttua kävimme aloituskokoukseen liittyvät määräykset ja velvoitteet läpi ja allekirjoitimme pöytäkirjan. Nyt oli virallisesti aloituslupa talon ja autokatoksen rakentamiselle. Lattian korkeusasema määrättiin tekemään 60cm tien korosta, mikä on todella paljon. Joudumme korottamaan maan pintaa tontin alareunalta talon kohdalta 2,5 m, koska maa tontilla viettää jonkin verran alaspäin. Perustussuunnitelmat menevät siis uusiksi! Koska noin mittavan korotuksen takia ei kannata täyttää koko tonttia, järkevämpi vaihtoehto olisi rossipohjan ja kellarin tekeminen, sillä tilaa tulee talon alle yhden huonekorkeuden verran. Erittäin kallis määräys siis rakennustarkastajan suusta. Tulevan pihamme ja talomme muoto muuttuvat myös oleellisesti.

Tarkastaja halusi vielä myöhemmin suoritettavan tarkemman pohjakatselmuksen, sillä vaikka olimmekin jo kaivatuttaneet tontille toista metriä syvän kuopan pohjavesivirtaamaan saakka sekä humuksen poiston lähes koko tontin alueelta, niin se ei vielä riittänyt tarkastajalle. Pintamaa pitää poistaa koko rakennusalueelta, jotta pohjakatselmus voidaan tehdä. Pohjakatselmus siirtyi siis ensi maanantaille. Emme saaneet myöskään lupaa kaikkien niiden honteloiden, oksattomien mäntyjen kaatamiseen tontilta, jotka olisimme halunneet pois kaatumisvaaran takia. Ne ovat niin lähellä tulevaa taloa, että kaatuessaan aiheuttaisivat suurta vahinkoa. "Maisemoinnin" nimissä tontillamme seisoo nyt kuitenkin kaksi täysmittaista, lähes oksatonta mäntyä kauniin haavan ja jalokuusen rinnalla...


Kivien siirtäminen kävi konkarilta näppärästi.


Mika, vastaava työnjohtaja ja maaurakoitsija talon paikkaa mittailemassa.


torstai 2. kesäkuuta 2011

Maaurakointi käynnistyy

Tämän päivän homma oli maaurakoitsijan tapaaminen tontilla urakoinnin aloitusta varten. Helatorstaista huolimatta maaurakoitsijamme ahersikin tontillamme koko päivän. Iltaan mennessä suurin osa eli parisenkymmentä puuta oli kaadettu ja pinottu tontin takarajalle. Myös kannot oli revitty ylös. Humusmaata oli vain ohut kerros, joten sen poistamiseen ei kaivurilla raapien mennyt kauaa. Huomiseksi saatiin sovittua aloituskokous, johon paikalle lupautuivat tulemaan rakennustarkastajan lisäksi myös maaurakoitsijat.


Helatorstaina kaatui ensimmäiset puut.