lauantai 23. huhtikuuta 2011

Naapureiden kuulemiset

Olimme eilen yhdessä vastaavan mestarin kanssa esittelemässä alustavia pääpiirustuksia rakennusvalvontaan. Suuria muutoksia rakennustarkastaja ei onneksi vaatinut tehtävän. Vaadittavat muutokset pääpiirteissään olivat talon siirtäminen hiukan lähemmäs rajaa, jotta talon ja autokatoksen väliin jää vaadittu neljän metrin levyinen alue, sekä yläkerran vinttiluukkujen suurentaminen.

Tänään pidimme sovitusti naapureiden kuulemiset tontilla. Rakennusvalvonta edellyttää kuultavan kaikkia niitä naapureita, joilla on rakennuslupaa hakevan kanssa yhteinen tonttiraja, joten olimme pyytäneet paikalle molemmat rajanaapurimme. Mukaan liittyi myös kolmas naapuripariskunta, joka oli parhaillaan risusavotassa omalla tontillaan. Suunnitelmamme heille esiteltyämme kiersimme porukalla läpi paitsi omamme, myös heidän tonttinsa ja totesimme kaikkien neljän naapurusten rakennusprojektien, omamme mukaan lukien, kulkevan suurin piirtein samassa aikataulussa. Oli mukava kuulla, mitä tulevat naapurimme olivat ehtineet tähän mennessä saada aikaan ja millä tavalla heidän suunnitelmansa olivat tarkentuneet tonttien jonotuksen jälkeen.

Seuraavaksi pitäisi muun muassa kilpailuttaa ylä- ja alakerran väliset portaat sekä ilmoittaa Kastellille rakennusvalvonnan vaatimista korjauksista lopullisiin pääpiirustuksiin.

keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Laatupalaveri

Tänään pidimme Kastellin toimistolla laatupalaverin talokauppiaamme kanssa. Laatupalaverissa oli tarkoitus tarkistaa ja allekirjoittaa viimeiset talopakettiimme tulevat muutokset, joita myöhään eilen illalla sähköpostiin tulleista alustavista pääpiirustuksista viime yönä "pienellä" kiireellä korjailimme. Ajoitus Kastellin puolelta ei siis ollut aivan optimaalinen, vaikka olimme heitä pääpiirustusten suhteen ehtineet jo hoputella. Korjauslistamme oli noin kaksikymmenkohtainen. Paljon korjaamista ei siis enää tässä vaiheessa ollut. Suurin muutos oli lämpimän sisäeteisen tekeminen avonaisesta ulkokuistista sekä sen ikkunan siirtäminen oikealta seinältä vasemmalle, jotta valo pääsisi paremmin sisään ja eteisestä näkisi etupihaan ja tielle.

Jouduimme aikataulullisista syistä allekirjoittamaan laatupalaverin tarkistuslistan jo tässä vaiheessa, vaikka emme olleet vielä (kiitos Kastellin viivästelyn) ehtineet esittelemään alustavia pääpiirustuksia rakennusvalvontaan. Teimme palaverissa myös Plus-paketin vesikalustevalinnat. Plus-paketin sähkövalinnat teemme myöhemmin, kun olemme saaneet Kastellilta alustavat sähköpiirustukset. Laatupalaverin päätteeksi talokauppiaamme lupasi lähettää tiedot laatupalaverissa tehdyistä muutoksista ja lisäyksistä Kastellin pääsuunnittelijalle, jotta tämä voi alkaa piirtämään meille rakennuslupaankin tarvittavia lopullisia pääpiirustuksia. Talon valmistusprosessi lähtee nyt viimein käyntiin! :)

tiistai 12. huhtikuuta 2011

Vastaavan mestarin ja pääsuunnittelijan valinta

Saimme kaupungilta listan heidän suosittelemistaan vastaavista työnjohtajista ja pääsuunnittelijoista. Yhteydenottomme listan henkilöihin eivät kuitenkaan tuottaneet kovin helpolla tulosta, sillä monet näistä olivat jo bookattuja muihin projekteihin. Sinnikkään yrityksen jälkeen onnistuimme saamaan listalta kaksi asiasta kiinnostunutta. Päädyimme vastaavaan, jolla on pitkä kokemus vastaavana mestarina toimimisesta ja joka asuu lähellä tonttiamme ja tuntee paikkakunnan rakentamiseen liittyvät kuviot. Kävimme seuraavalla viikolla vastaavan kanssa tontilla katsomassa tulevan talomme paikkaa. Vastaava mestarimme toimii myös projektimme pääsuunnittelijana.

perjantai 8. huhtikuuta 2011

Tonttikaupat

Tiistaina 15.3. postiluukusta tipahti kaupungilta tullut kirje, jossa meidät kutsuttiin rakennuspaikkaa koskevaan kaupantekotilaisuuteen kaupungintalolle. Emme kuitenkaan harmiksemme olisi päässeet paikalle kutsussa esitettynä ajankohtana toisen rakentajan ollessa silloin työmatkalla, joten jouduimme siirtämään kaupantekotilaisuutta parilla viikolla eteenpäin.

Kaupantekopäivän koittaessa keskiviikkona 6.4. kaupungintalolla meidät ottivat vastaan kaupunginjohtaja, kaupunginsihteeri sekä kaupanvahvistaja. Vähän oli nihkeä tunnelma, kun kaupanvahvistaja kävi nopeasti ehdot läpi ja tämän jälkeen kaikki kirjoittivat nimensä kauppapapereihin. Kaupunginjohtaja toivotti onnea rakennusprojektillemme ja sitten saimmekin ylpeinä metsänomistajina poistua kiitellen kaupungintalolta. Pankkimme ystävällisesti hoiti lainhuuto- ja kiinnityshakemukset maanmittauslaitokselle niin, että säästyimme tässä kohtaa yhdeltä paperisodalta.

Kävimme tonttikauppojen jälkeen kotiinpaluumatkalla katsomassa tontillamme, mitä lumen alta oli paljastunut. Ja hyvältähän se vaikutti! Tontilla ei näyttänyt kasvavan kovin paljoa risukkoa, kolmisenkymmentä isompaa puuta (pääasiassa kuusia ja mäntyjä), joista suurin osa pitäisi kaataa. Niistä saataisiin hyvät polttopuut takkaan. Maaperä vaikutti suhteellisen tasaiselta ja kuivalta. Tontin yhdellä kulmalla oli neljän isomman kiven kasa, joista myöhemmin saisi hauskan asetelman pihaan. Tontin takaraja päättyy kaupungin kaavoitettuun viheralueeseen, joten siihen ei myöhemminkään tulla rakentamaan mitään. Meillä taitaa olla alueen paras tontti :)


Tontti huhtikuussa 2011, kuvattu tontin oikeasta kulmasta takarajalta.
Autojen kääntöpaikka tien päässä näkyy kuvassa taaimmaisena.

Kastellin kanssa tekemämme talokaupan jälkeen seuraava vaihe oli alkaa suunnitella talon ja autokatoksen asemaa tontilla. Aluksi hahmottelimme rakennuksia kaupungilta juuri saamiimme tarkempiin asemapiirustuksiin. Mietimme pitkään, miten päin autokatos ja talo tulisivat. Olisiko pihaan tultaessa ensin vastassa autokatos vai talo: kumpi jäisi metsänpuoleiselle rajalle ja kumpi tulisi naapurin ja meidän yhteiselle tonttirajallemme? Päätöksen tekemistä helpotti huomattavasti ystävämme meille suunnittelema ja piirtämä 3D-kuva tontista ja rakennuksista. Oikeat mittasuhteet 3D-kuvassa auttoivat hahmottamaan rakennusten kokoa tontilla niin, että pystyimme suunnittelemaan myös niiden ympärille jäävää tilaa. Ainoa jäljelle jäänyt kysymys oli, miten naapurit olivat ajatelleet sijoittaa oman talonsa tontilleen...


Talon ja pihan hahmotelma 3D-kuvana.

sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Nettikaapelin hankinta

Olimme saaneet tontinjonotustilaisuudessa kutsun SSP:n valokuitukaapelin esittelyiltaan. Esittelytilaisuus oli eilen ja nyt näyttäisi siltä, että meille on tulossa SSP:n valokuitukaapeli. Toinen vaihtoehto olisi ollut Elisan talokaapeli, mutta kalliimpana se luultavasti putoaa kilpailusta, eikä Elisalla tuntuisi olevan tarjota mitään sen enempää SSP:hen verrattuna.

Viime päivinä olemme pohtineet myös maaperätutkimuksen teettämistä. Rakennusvalvontahan ei edellytä maaperätutkimuksen teettämistä. Tonttimme läheisyyteen teetetyn maaperätutkimuksen mukaan alueen pitäisi olla hyvää ja kantavaa moreenimaata. Tietenkään koskaan ei silti voi olla varma, jos vaikka juuri meidän tontilta paljastuukin iso kallio kun aletaan pintaa raapimaan... Pitää vielä miettiä asiaa.

perjantai 1. huhtikuuta 2011

Takkakaupat

Takkatarjouskilpailussamme mukana olivat Uunisepät, TakkaCenter ja Takkauunit Piilola (WarmaUunit). Takkakaupat teimme viimein tällä viikolla TakkaCenterin Sorja -muotokaakelitakasta. Kaikista tarjouksen lähettäneistä takkatoimittajista oli helppo valita juuri TakkaCenter hinta-laatutason perusteella. Lisäksi heidän takkatoimitukseensa sisältyy myös tavaran sisäänkanto, mikä on loistavaa, sillä painoa takallamme riittää toista tonnia ja sisäänkannettavaa tässä projektissa riittää muutenkin. Sisään kantaminen ei sisältynyt muiden takkafirmojen toimituksiin. Takka toimitetaan meille jossain vaiheessa syksyä, kun talo on saatu pystyyn. Tarkempi ajankohta selvinnee myöhemmin...

Isoa pinoa kiintokaluste-esitteitäkin olemme jo muutaman viikon ajan pyöritelleet käsissämme. Viittä vaille valmiiseen talopakettiimme ei sisälly kiintokalusteita, wc-istuimia ja lavuaareja lukuun ottamatta, joten kaikki mahdolliset kaapistot ja laatikostot ym. pitää kilpailuttaa. Tarjouspyyntöjä ajattelimme lähettää tuonnempana, kun saamme ensin nämä isommat asiat pyörimään. Tällä hetkellä vaihtoehoina ovat ainakin Domus, Puustelli, Topikeittiöt, Ikea ja Puuvaja.


Kuvassa valitsemamme tulevan talomme talvi-iltojen lämmittäjä.